Romige Knoflookpasta met Verse Knoflook en Basilicum
Ingrediënten:
- 180–200 g pasta (linguine, spaghetti of penne)
- 4–5 tenen verse knoflook, fijngehakt
- 1 kleine ui (optioneel), gesnipperd
- 1 el olijfolie + 1 klontje boter (of extra olie)
- 100 ml kookroom of slagroom (plantaardig kan ook)
- Handje verse basilicumblaadjes
- 30 g Parmezaanse kaas of edelgistvlokken (optioneel)
- Zout en peper naar smaak
- Citroensap (een paar druppels, naar smaak)
Bereiding:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar een kopje kookvocht.
Verhit olie en boter op laag vuur. Fruit de knoflook (en eventueel ui) zachtjes 2–3 minuten tot glazig – niet bruin laten worden!
Voeg de room toe en laat 2–3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat kookvocht toe voor een gladdere saus.
Voeg de gekookte pasta toe aan de pan en roer goed door de saus.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel een paar druppels citroensap. Roer als laatste de basilicum en Parmezaan erdoor.
Serveer direct, eventueel met extra kaas of citroenrasp erbovenop.
Variatietips:
Vegan? Gebruik plantaardige room en edelgistvlokken.
Extra groenten? Voeg roergebakken courgette, spinazie of doperwten toe.
Luxe variant? Voeg gebakken paddenstoelen, geroosterde walnoten of truffelolie toe.